Stałym elementem wnętrz budynków mieszkalnych międzywojennej Gdyni były urządzenia zapewniające ogrzewanie pomieszczeń oraz służące do gotowania posiłków. W kamienicach i mniejszych domach w latach 20. XX w. budowano wysokie piece opalane węglem. Konstrukcja z ceramicznych kafli i specjalnej glinki zapewniała długie utrzymywanie ciepła, nawet po wygaśnięciu ognia.Od lewej zgodnie z zegarem: Typowy piec kaflowy w kamienicy Scheibego przy ul. Jana z Kolna 2; Detal pieca z nazwą producenta w jednym z domów przy ul. Słupeckiej na Działkach Leśnych; Dekorowane drzwiczki z pieca w jednym z domów przy ul. Słupeckiej na Działkach Leśnych. W latach 30. XX w., dzięki kotłowniom i specjalnym instalacjom gorącej wody, rozpowszechniły się nowoczesne grzejniki żeliwne. Grzejniki żeberkowe dzięki modułowym elementom można było zestawiać w dowolnej długości, a żeliwo dość długo utrzymywało ciepło. Szczytem nowoczesności były grzejniki rurkowe o różnych kształtach. W eleganckich pokojach modernistycznych domów dla dodatkowej ozdoby budowano kominki.Od góry: Przykład żeliwnego grzejnika żeberkowego; Grzejnik w formie balustrady na klatce schodowej budynku przy ul. 3 Maja 27-31. Zanim natomiast rozpowszechniły się w kuchniach kuchenki gazowe, powszechnie gotowano na kuchniach opalanych węglem. Były to najczęściej murowane piece z metalową płytą z otworami na garnki. W latach 30. coraz więcej domów w Gdyni podłączono do gazu i wówczas zaczęły się rozpowszechniać wygodniejsze kuchenki gazowe.Od lewej: Kuchnia węglowa w kuchni w budynku przy ul. 3 Maja 27-31; Zawór grzejnikowy z budynku przy ul. Waszyngtona 38 po renowacji. Dzisiaj nikt już nie gotuje na kuchniach węglowych, coraz mnie jest pieców kaflowych, ale w wielu historycznych budynkach zachowały się stare grzejniki. Te żeliwne nadają się znakomicie do renowacji, a po oczyszczeniu mogą służyć dalej przez długie lata, co zrobiło już wielu właścicieli budynków w Gdyni. Niektóre historyczne piece mogą być elementem aranżacji wnętrza.Od lewej: Kominek w Domu Marynarza Szwedzkiego, obecnie Konsulat Kultury przy ul. Jana z Kolna 25; Kuchnia węglowa w jednym z domów na Wzg. Św. Maksymiliana wykorzystana jako element aranżacji współczesnej kuchni. Opracowanie tekstu: Biuro Miejskiego Konserwatora Zabytków w GdyniZdjęcia: Biuro MKZ, Bartłomiej Ponikiewski, Przemysław Kozłowski Opublikowano: 30.08.2020 10:00 Autor: Przemysław Kozłowski (p.kozlowski@gdynia.pl)